Wat zijn potjes en hoe maak je ze

Potjes maak je zelf, ze zijn vaak fictief. In Amerika is het juist wel weer heel letterlijk, zij betalen veel meer met cash en maken dan ook potjes met cash geld. Vaak gebruiken ze hier een mappen systeem voor zoals wij die gebruiken voor school of werk. Ik kan altijd uren kijken naar Youtube filmpjes hiervan, ben jij ook benieuwd naar hoe ze dat doen? Klik hier en bekijk een voorbeeld filmpje. Heerlijk om te zien hoe ze met die mooie nagels al haar geld verdeeld in mapjes met glitter steentjes. Ja guilty pleasure denk ik…

Maar goed, wij in Nederland gebruiken steeds minder cash. Sterker nog, op sommige plekken is cash betalen zelfs niet meer mogelijk. Nederland wordt steeds digitaler. Dus zul je je eigen potjessysteem moeten maken, maar dan digitaal. Verschillende banken werken al mee om potjes voor jou gemakkelijk te maken.

Dit zijn de banken waar jij sowieso een potjessysteem kan bijhouden:

  • Rabobank – max 20 potjes
  • ING – max 10 potjes
  • ABN Amro – meerdere potjes mogelijk
  • SNS Bank
  • Regiobank
  • Knab

Dan vervolgens ga je naar de internet bankieren van je bank en zoek je letterlijk op “potjes” of kijk bij je spaarrekening en zoek daar of er iets staat over je potjes. Hieronder een screenshot hoe je het kan herkennen bij de Rabobank.

OPDRACHT 1: Maak je eerste potjes aan.

Je hebt vast al in je hoofd waar je potjes over wilt maken, en je denkt ook vast dat je een aantal te kort komt. Geen zorgen, we gaan alles nog bij langs. Maar pak vast je bank app er bij of internet bankieren en maak potjes aan voor jouw doelen, begin gewoon met €0,-. Je hoeft niet meteen in te leggen. Zorg dat je ze eerst maar eens gemaakt hebt.

Bijvoorbeeld; cadeaus, vervoer, vakanties etc.

Bepaal dit voor jouw eigen kosten wensen.

Je kunt per potje een doel instellen, bijvoorbeeld €2000,- maar je kunt dit ook open laten. Dat doe ik vaak.

Als dat gelukt is, zie je een lijst met gemaakte potjes bij je bank app zoals hieronder afgebeeld. Klik vervolgens op succeeded hieronder.